Algemeen
Gezondheid begint in de mondholte. Het is dus verstandig om het goed te verzorgen. In de mondholte bevinden zich namelijk vele soorten bacteriën (mondflora) die met elkaar in evenwicht zijn. Zodra dit evenwicht verstoord wordt kunnen er problemen ontstaan aan de slijmvliezen, tandvlees en kaakbot. Bovendien kunnen ook bacteriën elders in het lichaam terecht komen waarbij je meer risico loopt op intern lichamelijke klachten.
De Professionele gebitsreiniging zorgt voor een gezond mondklimaat waarbij de kans op ontstekingen en versleping van bacteriën verkleind wordt. Bij voorkeur elk half jaar.
Voordelen van het professioneel laten schoonmaken van het gebit
- VERKLEURINGEN EN AANSLAG
De mondhygiëniste besteedt aandacht in het voorzichtig en grondig verwijderen van het harde
( tandsteen ) en zachte ( biofilm ) afzetting tussen de tanden en kiezen. Hierna worden alle gereinigde gebitsoppervlakken gepolijst en waar nodig gefluorideerd.
- VOORZORG
Professionele gebitsreiniging voorkomt ziekten van gebitselementen, mondslijmvlies en het tandvlees. Door regelmatig dit te laten doen kunnen op tijd ziekten aan de gebitselementen worden herkend en de nodige stappen gedaan worden om se schade beperkt te houden waarbij gebitselementen verloren kunnen gaan.
- MINDER TANDBEDERF
Door verwijderen van biofilm ( GBT ) wordt het risico op tandbederf aanzienlijk minder.
- WITTE TANDEN
De verkleuringen worden volledig verwijderd, zodat je tanden stralend wit worden.
- PREVENTIE VIEZE ADEM
Vieze adem wordt voor het grootste deel veroorzaakt, doordat de biofilm onvoldoende wordt verwijderd tijdens het tanden poetsen.
- PREVENTIE PARODONTITIS
Parodontitis wordt in verband gebracht met algemene ziekten zoals:
1) Hart en vaatziekten
chronische ontsteking door parodontitis kan bijdragen aan hartaandoeningen, beroertes en artiële ontstekingen. Orale bacteriën kunnen in de bloedbaan terechtkomen, wat leidt tot vorming van plaque in de slagaders.
2) Suikerziekte
mensen met diabetes zijn vatbaarder voor infecties, waaronder tandvleesaandoeningen.
Parodontitis kan het moeilijker maken op de bloedsuikerspiegel onder controle te houden., waardoor diabetes verergert.
3) Aandoeningen van luchtwegen.
bacteriën uit de mond kunnen in de longen worden ingeademd en infecties veroorzaken of aandoeningen zoals longontsteking en chronische obstructieve longziekten (cold) verergeren.
4) Reumatoïde artritis
chronische ontsteking van parodontitis kan reumatoïde artritis verergeren. Behandeling van parodontitis kan de symptomen verbeteren.
5) Complicaties tijdens de zwangerschap.
vrouwen met parodontitis meer kans op vroeg geboorte en laag geboortegewicht. Ontstekingen aan tandvlees kunne systemische aandoeningen beïnvloeden die de zwangerschap beïnvloeden.
6) Osteoporose.
osteoporose en parodontitis delen gemeenschappelijke risicofactoren, waaronder leeftijd en calcium tekort.
botverlies in de kaak als gevolg van parodontitis kan ernstiger zijn.
7) Kanker
Sommige onderzoeken suggereren een verband tussen pancreas- en mondkanker.
8) Zieke van Alzheimer
Er zijn steeds meer aanwijzingen dat chronisch tandvlees aandoeningen in verband kunnen worden gebracht met cognitieve achteruitgang en de ziekte van Alzheimer. Ontstekingsmolculen kunnen de gezondheid van de hersenen beïnvloeden.
Het handhaven van goede mondhygiëne en het behandelen van parodontitis is niet alleen cruciaal voor gezondheid van het gebit maar ook voor de algehele systemische gezondheid. Regelmatige tandheelkundige controles, goed flossen/stoken en poetsen en het beheersen van risicofactoren zoals roken en diabetes kunnen parodontitis en de daarmee gepaard gaande systemische complicaties helpen voorkomen.
Als een afspraak heeft bij de Mondhygiëniste dan zien de afspraken er als volgt uit:
Bij de eerste afspraak gaat de mondhygiëniste u uitleggen waarom de tandarts u heeft doorgestuurd. Belangrijk is om het tandvlees goed in kaart te brengen.
Alle waarden worden genoteerd in een pocket status of parodontium status. Eventueel zijn er aanvullende röntgenfoto's nodig. Zij gaat met u haar bevindingen bespreken en uitleggen wat dit betekent voor uw gebit en de toekomst.
Daarnaast gaat zij uitleggen hoe u uw gebitselementen goed zelf kan schoonmaken. Dmv stokers ( gum ), ragers ( gum of TePe ) of floss te gebruiken. Om erachter te komen of u dit goed kan, heeft zij ook de mogelijkheid om de tanden met een kleurstof in te kleuren ( plak verklikkers ) waarbij de plekken van onvoldoende schoonmaken zichtbaar worden.
Bij de tweede afspraak gaat de mondhygiëniste naar aanleiding van deze waarden het gebit schoonmaken ( GBT ). Deze afspraak is langer.
Bij diepe waarden ( pockets ) zal er handmatig gecuretteerd worden. U krijgt voor dit soort behandelingen altijd een begroting. Het behandelen kan altijd onder lokale verdoving gebeuren als u dat graag wilt. Na deze behandeling zal de Mondhygiëniste de tanden fluorideren en zal er een onderhoudsbehandeling plaats vinden tussen de 4, 6 of 12 maanden. Hierbij zullen de metingen gecontroleerd worden of alles stabiel is.
Mocht het zo zijn dat het niet stabiel is, dan kan de mondhygiëniste ook gebruik maken van een kweek waarin zij kan zien welke bacteriën in de mondholte aanwezig zijn die dit beïnvloeden. Ook zullen er met een bepaalde regelmaat foto's gemaakt worden om te kijken hoe het kaakbot rondom de wortels zich verhoudt.
Mochten de pockets niet goed stabiel blijven zal de mondhygiëniste u kunnen doorverwijzen naar een parodontoloog.,Een specialist op het gebied van tandvleesproblematiek.
Mondhygiënisten adviseren elektrisch te poetsen ( Oral-B of Sonicare ).
Guided Biofilm Therapie. Is een moderne en betrouwbare methode voor tand reiniging en preventie. Het is speciaal ontworpen om alle schadelijke bacterïen in je mond (biofilm) op een systematische manier te verwijderen en tandbederf en tandvleesaandoeningen te voorkomen.